Freezing

Det är så kallt i Minnesota just nu, mellan 25-30 minus men problemet är inte det utan de kyliga vindarna.. Det har gåtts ut med varningar att man ej bör vistas ute i onödan då det kan innebära livsfara. Igår var även min skola och de flesta skolor stängda, jag tycker de kunde stängt skolan idag med, var inte på vidare bra humör efter ha gått ute tio i åtta i morse.... 




Bye Bye

Dags att flytta iväg ifrån min lilla 1a, kommer bli ihågkommen som min första lägenhett. Sista veckan här, Fredag förmiddag så måste jag vara utflyttad.. Flytta var jobbigare än vad jag trodde, men det kommer bli toppen. 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Time to move from my little studio, which will be remembered as my first apartment. 

Värt att tänka på....

Det är jätte roligt att så många vänner och bekanta hör av sig till mig och frågar om att plugga i USA för jag älskar att hjälpa till med det. Desto värre är det ibland mycket svårt att svara på alla frågor för det är OTROLIGT mycket att tänka på och att lära sig innan man kommer iväg  och tar rätt beslut, och det gick jag själv igenom för att komma hit och lär mig fortfarande nya saker. Som många säger och även jag så bör man ta cirka ett år till att planera innan man kommer iväg
Jag tänkte lista några saker som jag personligen tycker kan vara värt att tänka på:

Vad vill du få ut av din College vistelse? 
- College kostar PENGAR i detta fantastiska land, det är inte billigt, och det är svårt att veta vad du får för pengarna när du bor i Sverige där ja vår utbildning faktiskt är gratis.  
Du betalar för tuition, du betalar för boende, böcker, resa, försäkring..... Dessa priser varierar så runt om i landet, här i Minnesota är allt väldigt "billigt", I tex New York kan du räkna med tredubbla priser. 

Så Därför! Räkna Räkna Räkna innan du åker, det finns många som hoppar av sin utbildning, de får helt enkelt åka hem för att det blir för dyrt, att vara student är ju tufft oavsett var man befinner sig. Det är bättre att spara lite extra och vänta några månader.För tro mig du kommer vilja gå på någon cool NBA match, eller shoppa en "billig" Michael Kors väska........ Även här relaterar jag till planering, då jag själv önskar att jag kanske hade sparat lite mer pengar. 

Men får man inte  låna pengar utav CSN? 
Jo absolut! jag får studiebidrag och lån ifrån CSN. Du kan även välja att söka merkostnadslån  för studieavgifter, Resa och försäkring. Tyvärr så kanske inte bidraget ifrån CSN alltid täcker dina merkostnadslån, då behöver man lägga ut pengar ifrån egen ficka. Du kan läsa om hur mycket du kan få på deras hemsida. Men under juli 2015 ska detta ändras och du ska ha möjligheten att låna en större summa för dessa avgifter HURRA!, så att vi som studenter har möjlighet att ha råd med den utbildningen vi har chansen till. Du kan läsa mer om en globaliserad värld här
Tänk på att du en dag måste betala tillbaka dessa pengar. 

- Många vill till USA av olika anledningar, kanske vill man bara glida runt i L.A/ New York, ta några kurser under ett år, bara för att komma iväg? ja why not? Jag älskar själv båda platserna och det var det jag hade i tanke när jag gick på gymnasiet, men är glad att det inte blev så. Så Ja! det är en fantastisk grej för dig som vill komma iväg för att vara på dessa platser för att bara få en försmak på USA.  Detta är ofta tryggt och du kan få mycket hjälp från ett antal företag i Sverige. Vill du bara till Kalifornien? ja jämför då skolor och priser just där. 

Vill du läsa till en Bachelors så krävs det ännu mer tänkande, jag kan skriva om detta senare. Men  I mitt fall blev det mycket till en pengar fråga. Sen att jag var automatiskt bunden till Minnesota gjorde mitt beslut ganska lätt. Men jämför jämför skolor, försök få kontakt med studenter som går på skolorna, för mig är det de allra bästa tipset. 

Sen till det allra viktigaste, att bo i USA är fantastiskt och jag ångrar inte att jag studerar här. Det krävs en rejäl push dock att bo här, vissa dagar kommer hemlängtan, vilket är fullt normalt, bra att veta om man inte bott utomlands. Själv har jag inte fått in i huvudet att jag ska bo här i ca 4 år.. Vilket jag inte heller tror att min familj och vänner gjort heller. Jag visste inte hur jag skulle klara av skolan här, men det går bra och jag är nästan mer taggad nu än innan jag kom. Allt går ju lite med motivation, och jag måste erkänna att jag chansa lite när jag åkte hit, men det måste man göra ibland.  Våga du också.



 



 
 

Martin Luther king jR day

All you can eat Sushi with good friends.

En helg i USA

Är glad att jag träffat så fina vänner även här i USA. Vi barhängde i min favoritdel av Minneapolis, Uptown i Fredags. Sen på lördag var vi ett helt gäng som såg John Newmans konsert. Grym show!
 
 
 
 

So happy that I have some great friends here in the US. On Friday we went to some bars at my favorite area of Minneapolis , Uptown. On Saturday we were a big group of people who saw John Newman, great show!

Att köra bil igenom halva USA

Förra Måndagen gick mitt flyg till New York, med ett stopp i Philadephia. Jag flydde denna dag kylan som ja har nog blivit lite en värdsnyhet och det känns som ni där hemma märkte av den mer än vad jag själv gjorde. Hursomhelst så mötte jag upp Mathilda på Manhattan, då jag var hur trött som helst så blev det en promenad upp till Time Square, en starbucks och sen Middag. Sen tog vi det bara lugnt hos hennes vänners fantastiska lägenhet(ni kan se empire state building på utsikten nedan) med film. Tisdagen hämtade vi upp en hyrbil och efter endel krångel då vi inte fick en tillräckligt stor bil kunde vi trycka in allt precis och började köra mot Minnesota. Vi körde vägen här nedan- (tar sammanlagt ca 19 timmar)

 
Första natten blev det ett stop i Cleveland OHIO, en middag och sen sömn, vi var trötta även denna kväll. Vi vaknade tidigt och stannade den andra kvällen i Chicago med litet stop på Zara för shopping (finns ju inte i MN). På Eftermiddagen under Torsdagen skymtade vi äntligen Twin Cities skyline. Mathilda är nu hitflyttad och om 1.5 vecka flyttar vi in i en lägenhet och ska bli roommates, för det är regeln för att få den utltimata College upplevelsen! 
 
 
 
 

Last Monday I got on the flight to New York with a stop in Philadelphia. I escaped the cold weather in Midwest which has been on news all over the world. However I meet up with Mathilda on Manhattan and since I was so tired we just took a walk up to time Square, grabbed a coffee and had dinner. Later we relaxed and watched a movie at her friends amazing apartment. On Tuesday morning we got our renting car, after a lot of trouble since we didn't get the right size. We packed the car(yes almost everything could fit) and started to drive to Minnesota. We stayed the first night in Cleveland, and the second night in Chicago. At Thursday afternoon we finally arrived to Minnesota, Mathilda is now staying with me until we are moving in and will become roommates at a new apartment. 

Holidays 13

Givetvis är det inte samma sak att fira Jul och Nyår som hemma i Sverige, så för mig har det hela blivit dimmigt och det känns mest som en "låtsas jul att jag hoppat över den rikitiga.  Men det är okej har fina människor som tar hand om mig här och med stöd hemifrån så går det.  
Sammanfattning:
Vi har snö och det är svinkallt, jag fick fina gottiga paket som man älskar som ultlandssvensk, galna utlandssvenskar äter julbord på IKEA och tar med Amerikaner som inte fattar någonting.. Vi åkte till Duluth (Bob Dylan town) Fondue party. Mimosas(champagne och apelsinjuice) och risgrynsgröt? why not. 
 
 
 
 
 
Translate: It is not the same thing to celebreate Christmas and new years as in Sweden, it feels like I skipped the holidays.  But that is okay, with wonderful people around me here who take care of me and with support from home I'm able to do it. Here is some pictures who summarize December. 
 

test

 

Gott Nytt År

Bloggjobb pågår, jag ska få till det och jag lovar att det blir ett bättre bloggår, vad det nu innebär.
 
Me and Mr M. 
Translate: Still Working on my bloggdesign, when I make it work and I'll promise there will be a better blogyear, whatever that means....